Htborsa.com – Taner Ercömert Cuma günü yaptığı açıklamada, Hidroelektrik Santralleri Sanayicileri Derneği’nin (HESIAD) yönetici üyelerinden biri olan Türkiye’nin 120 milyar kilovat-saat (kWh) yenilenebilir enerji üretiminin 5 milyar dolarlık enerji ithalatını engellediğini söyledi.
Ülkenin mevcut kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi bu yıl 4,7 GW’ın üzerinde rekor bir kurulum artışı ile 49 gigawatt’ı (GW) aştı. Bu yıl 95 GW’lık toplam kurulu kapasitenin yarısından fazlasını yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu.
Ercömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye mevcut yenilenebilir enerji kapasitesiyle dünyanın en üst sıralarına yaklaşıyor” dedi.
Türkiye, 2011 yılında başlayan mevcut Yenilenebilir Enerji Destek Programı (YEKDEM) aracılığıyla yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemektedir. Program, rüzgar ve hidroelektrik santrallerini kWh başına 0,073 USD, jeotermal tesisleri kWh başına 0,105 USD ve güneş ve biyokütle santrallerini kWh başına 0,133 USD desteklemektedir. Bu rakamlar, yerel olarak üretilen tesis ekipmanlarının kullanımına bağlı olarak biraz değişebilir.
Ülke ilk olarak bu yıl 31 Aralık’ta planın sona erdiğini duyurdu, ancak bu, özellikle 2020’nin ilk yarısında bir tedarik zincirinde kesintiye neden olan COVID-19 salgını nedeniyle 30 Haziran 2021’e uzatıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre, bu yılın ilk 11 ayında kurulan yenilenebilir kapasite 4.200 megawatt (MW) ile rekor bir rekor kırdı.
Ancak Türkiye’nin programı sona erdirme motivasyonu dolar bazlı ticaretinden kaynaklanıyor. Yenileme planına ilişkin belirsizlik, yatırımcıları projeleri mevcut programın sona erme tarihinden önce tamamlamaya teşvik etti.
Türkiye’de kurulu gücün 25,7 GW’ı doğalgaz, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve nafta, toplam kömür gücü ise 20,3 GW’tır.
Ercömert, COVID-19’un yayılmasının birçok sektörü durma noktasına getirmesine rağmen, yenilenebilir enerji dağıtımının geliştiğini ve büyümeye devam ettiğini söyledi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretiminin de benzer şekilde artarak 120 milyar kWh’ye ulaştığını söyledi.
“Hidroelektrik santralleri bu toplamın 77 milyar kilovat saatini üretirken, rüzgar santralleri 24 milyar enerjiyi, 11.5 milyarını güneş enerjisini üretti ve jeotermal 9 milyar kilovat-saat katkıda bulundu ve bunların tümü ülkenin enerji ithalat faturasını düşürmeye yardımcı olarak ekonomimize büyük katkı sağladı Ercömert açıkladı.
Yüzde olarak, toplam enerji üretimi içinde yenilenebilir enerji% 43, hidroelektrik santralleri% 26, rüzgar% 8, güneş% 4 ve jeotermal% 3 olarak gerçekleşti.
Bu kadar yüksek yenilenebilir kurulumla Ercömert, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında en yükseklerden biri olduğunu ve dünya çapında yenilenebilir enerji lideri olma yolunda ilerlediğini söyledi. Türkiye’nin önümüzdeki yıl 50 GW’lık kurulu güç eşiğini geçebileceğini tahmin etti.
“Türkiye, Norveç’ten sonra, 31 GW ile ikinci en yüksek hidroelektrik kurulu kapasitesine sahip ancak birkaç yıl içinde Avrupa’da birinci olabilir” dedi.