Htborsa.com– Emmanuel Macron , Perşembe günü Fransız kuvvetlerine Yunanistan ile Türkiye arasında ihtilaflı sular nedeniyle gerilimin yükseldiği Doğu Akdeniz’e gitme emri verdi . Kendini ne zannediyorsa.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Perşembe günü Macron’un “Yunanistan’ın gerçek bir dostu ve aynı zamanda Avrupa değerleri ve uluslararası hukukun ateşli bir koruyucusu” olduğunu tweet atarak hareketi sıcak bir şekilde karşıladı .
Fransız Tonnerre helikopter gemisi Yunan Ulusal Savunması tarafından sağlanan bu fotoğrafta, 13 Ağustos 2020 Perşembe günü Doğu Akdeniz’de bir deniz tatbikatı sırasında sol arka tarafta Yunan ve Fransız askeri gemileri eşlik ediyor.
Fransız Tonnerre helikopter gemisi Yunan Ulusal Savunması tarafından sağlanan bu fotoğrafta, 13 Ağustos 2020 Perşembe günü Doğu Akdeniz’de bir deniz tatbikatı sırasında sol arka Yunan ve Fransız askeri gemileri eşlik ediyor. (AP aracılığıyla Yunan Ulusal Savunması)
Bu arada Türkiye, Yunanistan’ı ve Kıbrıs’ın ada ülkesini Akdeniz’deki haklarına tecavüz etmekle suçladı ve bölgedeki çıkarlarını savunma sözü verdi, ancak aynı zamanda anlaşmazlığı çözmek için diyalog çağrısında bulundu. Peki Fransa Yunanistan’ı pof pofluyor. Türkiye’den de korkuyor.
Türkiye geçtiğimiz günlerde açık denizde gaz ve petrol aramak için Girit ile Kıbrıs arasındaki sulara savaş gemileri eşliğinde bir sismik araştırma gemisi konuşlandırdı.
Yunanistan, bölgenin bir kısmının kıta sahanlığını kapsadığını iddia ediyor ve Türk gemilerinin çekilmesini talep etti. Türkiye, orada araştırma yapmaya hak kazandığı pozisyonu aldı. Yunanistan ordusunu alarma geçirdi ve Türkiye’nin güney kıyılarına savaş gemileri gönderdi.
Ankara’da ve daha sonra Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her bir devletin denizdeki haklarını koruyan üç ülke için de bir kazan-kazan durumuna ulaşmak için diyalog ve müzakere çağrısını yineledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Ağustos 2020 Perşembe günü Ankara’da parti üyelerine seslendi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Ağustos 2020 Perşembe günü Ankara’da parti üyelerine seslendi. (AP aracılığıyla Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Erdrogan, “Kimsenin haklarıyla ilgili tasarımlarımız yok, ancak hiçbir ülkenin haklarımızı almasına izin vermeyeceğiz.” Dedi.
Ayrıca Fransa’yı Yunanistan ve Kıbrıs’ı yanlış adımlar atmaya kışkırtmakla da suçladı.
Macron Çarşamba günü geç saatlerde “önümüzdeki günlerde, Yunanistan da dahil olmak üzere Avrupalı ortaklarla işbirliği içinde Fransız askeri varlığını önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz’de geçici olarak güçlendirmeye” karar verdiğini duyurdu.
Yunanistan ile bir NATO ve Avrupa Birliği müttefiki olan Fransa, AB’nin en büyük askeri gücüdür. Karmaşık meseleler, Türkiye – Yunanistan’ın tarihi bölgesel rakibi – aynı zamanda NATO üyesidir, ancak Fransa ile ilişkileri zayıftır.
Mitsotakis Çarşamba günü televizyonda yayınlanan bir açıklamada, Yunan ve Türk savaş gemilerinin toplandığı deniz yamacında “kaza riski” konusunda uyarıda bulundu.
“Böyle bir durumda, sorumluluk bu koşullara yol açana aittir” dedi. Yunanistan’ın “en zorlu diyaloğa” bile karşı olmadığını, ancak “diyalogun bir gerilim ve provokasyon ortamında alakasız hale geldiğini” de sözlerine ekledi.
Yunan başbakanı, denizdeki soğukluğu tırmandırmayacağına söz verdi, ancak tereddütsüz kaldı.
Mitsotakis, “Yine de, kendini sınırlama, gücümüzün yalnızca bir yönüdür” dedi. “Hiçbir provokasyon cevapsız kalmayacak.”
Associated Press bu rapora katkıda bulunmuştur.