Htborsa.com – İnancımız gereği Allah katında hak din olan İslam’a ve ehli sünnete uygun bir şekilde yaşayabilmek aslında sanılanın aksine zor değildir. Belli başlı yapılması gereken şeyler vardır. Bu konuda toplum olarak belirli konularda yanlışa düşmekteyiz. Belirli dini bilgiler ve ayetler ezberleyip kendimizi geliştirmeden durmak iyi değildir. En önemli yanlışımız öğrendiğimiz yada ezberlediğimiz şeylerin tekrarını yapmamak. Belirli bir süre sonra ezberimizde ki dua, sure vb, bilgilerin unutulması mümkün tabi. Geçmişe dönük belli aralıklar ile bu bilgilerin tekrar kontrole edilip hafızamızda ki bilgiler ile karşılaştırmakta fayda var.
Her camide olmasa bile mahallenizde yada civarınızda namazlardan önce belirli itikat dersleri yada ehli sünnet konularını anlatan farzlar, sünnetler, vacipler, namazda uyulması gereken kurallar iman ve İslam üzerine yada güzel ahlak konusunda liste uzayabilir her camide farklı konular ele alınıyor buralarda sohbetleri dinleyip bir nebzede olsa zor olmasa gerek diye düşünüyorum bence gayet basit.
Diğer en önemli konu ise tecvid ve tertil meselesidir
Tevcid nedir kısaca bahsetmek gerekir ise her harfin hakkını vererek zat ve sıfatıyla kalın, ince vs. ağızdan doğru şekilde çıkmasıdır. Tertil ise Kuranı-ı Kerim’in her harfinin, edasının, tertibinin, manasının hakkını vererek kalbimize işleterek okunmasıdır.
Kuran-ı Kerim’de bazı ayetler bizi bu konuda uyarmaktadır bazı ayetlere göz gezdirelim.
İnkar edenler dediler ki: “Kur’an ona tek bir defada, toplu olarak indirilmeli değil miydi?” Biz onunla kalbini sağlamlaştırıp pekiştirmek için böylece (ayet ayet indirdik) ve onu ‘belli bir okuma düzeniyle (tertil üzere) düzene koyup’ okuduk.(Furkan/32)
Veya üzerine ilave et. Ve Kuran’ı belli bir düzen içinde (tertil üzere) oku.(Müzzemmil/4)
Hadis-i Şerif de tecvid ve tertil’in hakkındaki bilgiler
Abdullah b. Mes‘ud, Ebu Musa el-Eş‘ari ve Ebu Huzeyfe’nin azatlısı Salim gibi bazı sahabiler Kuran’ı güzel sesle ve tecvid ile okudukları için Resûl-i Ekrem’in övgüsünü kazanmışlardır. (Buhari, Fezailü’l-Kuran, 31; Müslim, Salatü’l-müsafirin,236)